თურქული სამზარეულო მდიდარია კერძებით, რომლებიც გამოირჩევა დახვეწილი გემოთი და არომატებით. ადგილობრივი შეფები წარმატებით აერთიანებენ აღმოსავლეთისა და დასავლეთის ტრადიციებს. სუნელების ოსტატურად გამოყენებით, თურქები სულით და გულით ამზადებენ: გემრიელად და გულუხვად.
ქვეყანაში იზრდება მრავალი განსხვავებული პარკოსანი, რომელთა შორისაა ოსპი. Merdzimek Chorbasy – თურქული სუპ-პიურე, რომლის სახელი სიტყვასიტყვით ითარგმნება, როგორც ოსპის სუპი. განსაკუთრებული ჯანსაღი და ნოყიერი სუპია, რომელიც ყველაზე დახვეწილ გურმანებსაც კი მოეწონებათ.

გასწავლით, თუ როგორ უნდა მომზადდეს თურქული ოსპი – გემრიელი, მსუბუქი და ნოყიერი კერძი.
ოსპის წვნიანი სტალიკ ხანკიშიევისგან
წითელი ოსპის წვნიანი
ინგრედიენტები
200 გრ წითელი ოსპი
1 ლიტრი წყალი
ხახვი
სტაფილო ან გოგრა
100 გრ კარაქი
1 ჩ.კ. წითელი წიწაკა
ლიმონის წვენი
ფქვილი
კურკუმა
მარილი
მომზადება
დაჭერით ბოსტნეული. ჩვენ ხახვს ძალიან წვრილად არ ვჭრით, რადგან ვამზადებთ სუპ-პიურეს.
.

გოგრა ან სტაფილო დავჭრათ პატარა კუბებად. ის როცა კარგად მოიხარშება, მას დავაბლენდერებთ, ასე რომ დიდი ნაჭრების დაჭრა შეგიძლიათ.
.

ხახვი კურკუმასთან ერთად მოშუშეთ კარაქში. შემდეგ დაამატეთ ფქვილი: 1 სუფრის კოვზი 1 ხახვზე.
.

დაამატეთ სანელებლები: ნახევარი ჩაის კოვზი წიწაკა და ძირა. შემდეგ დაამატეთ ტომატის პასტა და აჯიკა.
.

ჩვენს კერძში მთავარი პროდუქტი არის ოსპი. გავრეცხოთ და ჩავყაროთ მარცვალი: 1 ჭიქა ოსპი 1 ლიტრ წყალში.

სანამ წყალს დავასხავთ, ოსპი ბოსტნეულთან ერთად მოშუშეთ ცხიმში. დავასხათ წყალი და 10-15 წუთი დაბალ ცეცხლზე ვადუღოთ.
.

ბლენდერის გამოყენებით, აურიეთ სუპი ისე, რომ პიურე გამოვიდეს. საჭიროების შემთხვევაში დაამატეთ ლიმონის წვენი და მარილი.
.

ცალკე ავურიოთ აჯიკა, წითელი წიწაკა და მარილი, დავამატოთ კარაქი, კარგად ავზილოთ და დავამატოთ წვნიანს.
.

გემრიელი სუპ-პიურე – ჩორბა მზადაა. მიირთვით ერთ ნაჭერ ლიმონთან ერთად.