სამზარეულოს ჭურჭლის გაწმენდის საკითხი ყოველთვის აქტუალურია. დიახ, მაღაზიები გვთავაზობენ ფხვნილებისა და სითხეების ფართო არჩევანს ლაქების მოსაშორებლად,თუმცა, ეს ხშირად მაღალ თანხებთან არის დაკავშირებული და ხშირ შემთხვევაში, არც ეფექტურობით გამოირჩევიან. ამიტომაც, გიზიარებთძველებურ, გამოცდილ და უტყუარ მეთოდებს, ლაქების ამოსაყვანად, ემალის ჭურჭლისთვის:
1. ემალის ჭურჭელი კარგად იწმინდება ლიმონმჟავით. კონტეინერი კარგად გარეცხეთ და ძირზე დაასხითლიმონმჟავა. შემდეგ დაასხით წყალი და დადგით დაბალ ცეცხლზე. ამ გზით კარგია არა მხოლოდ ნახშირბადის ნადების მოცილება, არამედ იმ ნადების მოშორებაც,რომელიც წარმოიქმნება ჩაიდანისა და ქვაბების კედლებზე.
2. მშრალ მდოგვის შეუძლია ეფექტურად ამოიღოს ახალი, დამწვარი ლაქები. შესანიშნავად ათეთრებს ტაფას შიგნიდან და გარედან. ჯერ გაასუფთავეთ ჭურჭელისაკვებინარჩენებისგან, შემდეგ მოათავსეთ2-3 ს.კ. მდოგვი და ნაზად შეიზილეთ ღრუბლის მყარი მხარე, შემდეგ ჩამორეცხეთ.
3. ჩაასხით ქვაბში თბილი წყალი, დაუმატეთ 3-4 ს.კ. საცხობი სოდა და ხსნარი კარგად აურიეთ. დატოვეთ ღამით. დილით დადგით კონტეინერი გაზქურაზე და ადუღეთ წყალი, საათნახევარი-ორი საათის განმავლობაში. შეამოწმეთ ქოთნის მდგომარეობა: საჭიროების შემთხვევაში, გაიმეორეთ დუღილის პროცედურა ახალი ხსნარით. შემდეგ, გარეცხეთ თბილი წყლით.
4. ემალის ქვაბიდან, ყვითელი ნადების მოსაშორებლად, ჭურჭელი შეავსეთ წყლით და დაამატეთ ძმარი 5 ს/კ. 1 ლიტრ წყალზე. ადუღეთ ხსნარი დაბალ ცეცხლზე, ერთი-ორი საათის განმავლობაში. ადუღების შემდეგ, ღრუბლით მოაცილეთ დარჩენილი ჭუჭყი და კარგად გარეცხეთ ტაფა, ჩვეულებრივი წესით. ამ გზით გაწმენდა რეკომენდებულია თვეში 2-ჯერ.
5. მინანქრის ჭურჭლის პირვანდელ იერსახესდასაბრუნებლად, ჯერ აირჩიეთ დიდი კონტეინერი, რომელშიც მთლიანად ჩაეფლობა ჭურჭელი.შეავსეთ კონტეინერი წყლით და დადგით ცეცხლზე. ცხელ წყალს დაუმატეთ 5 ს/კ სოდა და საკანცელარიო წებო.1 ბოთლი წებო 5 ლიტრ წყალზე. აურიეთ და მიიყვანეთ ადუღებამდე. შეამცირეთ სითბო და ჩაყარეთ ქვაბი სითხეში 20-30 წუთის განმავლობაში. შემდეგ გარეცხეთ ჭურჭელი გამდინარე წყლის ქვეშ.